מבוא:
כבר לפני אלפי שנים התייחסה הרפואה הסינית לבעיה שמטרידה כיום יותר ויותר נשים ברחבי העולם. במהלך מאות ואלפי שנים, נתנו פילוסופים ורופאים סיניים רבים את התייחסותם לשלל התופעות המציקות שסביב המחזור הנשי, וביניהם כאבים בזמן הוסת, כאבים סביב הביוץ, דימומים כבדים בוסת ועוד. האמת, שהם פשוט לא קראו לזה אנדומטריוזיס אלא - "תקיעות (צ'י או דם) ברחם".
האנדומטריוזיס נחשבת למחלה המסתורית של המאה העשרים ואחת. אחוז הנשים הסובלות ממנה עומד כרגע על כ-15% אך קיים חשד כי המציאות עגומה אף יותר, היות שנשים רבות אינן מודעות לעובדה שהן סובלות מאנדומטריוזיס. מנתונים סטטיסטיים עולה כי חולפות כשש שנים עד שאישה מאובחנת כסובלת מאנדומטריוזיס, וזאת משום שהסימפטומים הם מרובים ויכולים להעיד (כל אחד מהם) על מגוון הפרעות גניקולוגיות אחרות, בנוסף, הדרך היחידה לקבוע בצורה חד משמעית כי אכן מדובר באנדומטריוזיס היא בעזרת בדיקה בהליך רפואי שנקרא לפרוסקופיה (הכרוכה בנטילת דגימה מאותה רקמה), בדיקה אשר, למותר לציין, לא ממהרים הרופאים לעשות.
כשרקמת הרחם, הנקראת אנדומטריום, גדלה במקומות שמחוץ לרחם מדובר באנדומטריוזיס.
אנדומטריוזיס פוגעת בנשים בגילאים 25-45, והרופאים מכנים אותה 'התעלומה של עולם הגינקולוגיה'. אין כיום פתרון רפואי חד משמעי לתופעה.
מהו בעצם התהליך הפתולוגי המתרחש במחלה זו?
מסיבה שאיננה ברורה עדיין, מגיעות פיסות מרקמת רירית הרחם (האנדומטריום), אל חלל הבטן, נדידה היוצרת הידבקויות לשחלות, לרצועות שתומכות ברחם ולעיתים אף לשלפוחית השתן ו/או השופכנים, לאיברים של מערכת העיכול, לנרתיק ולפי הטבעת.
עקב הנדידה וההשתרשות של אותה רקמת רירית הרחם בדופן הבטן נוצרות הידבקויות, שעלולות לפגוע בתפקוד האיברים הפנימיים ולגרום להתפתחות ציסטות בשחלות ואף לקשיים בפריון. כמו כן, הגורם הנפוץ ביותר לכאבי בטן בזמן הוסת ו/או לפניו היא אנדומטריוזיס.
אנדומטריוזיס נחשבת לבעיה מרכזית בבריאות של נשים בגיל הפוריות. היא נחשבת לאחד הגורמים העיקריים לאי תפקוד אצל נשים בגיל הפוריות ולגורם השלישי לאשפוז נשים במחלקות גינקולוגיות. בארה"ב מעריכים את עלות הטיפול בתופעה ב-600 מיליון דולר בשנה - פי שתיים מעלות הטיפול בהפריות.
הקליניקה של אנדומטריוזיס
- כאבים עזים באגן או בבטן התחתונה מהם האישה סובלת לסרוגין במשך חודשים ואף שנים.
- כאבי גב קשים לפני ובמהלך המחזור החודשי. מחלה זו היא הסיבה הראשונית לדיסמנוריאה - כאבים וחוסר נוחות לפני ובמהלך הוסת ו/או בביוץ.
- עוויתות קשות בבטן בזמן הוסת.
- כאבים בזמן קיום יחסי מין, בייחוד בעת חדירה עמוקה.
- הפרעות במערכת העיכול כגון: עצירות, כאבים בזמן יציאה, שלשולים המופיעים בעיקר בזמן המחזור החודשי.
- דימום מפי הטבעת בעת הווסת.
- כאבים או דחיפות במתן שתן, בעיקר בזמן המחזור החודשי.
- אי פריון. אחוז עצום של נשים שסובלות מבעיות פריון התגלו כסובלות מאנדומטריוזיס ברמה זו או אחרת. המחלה יכולה לגורם להיעדר ביוץ.
אנדומטריוזיס ברפואה סינית:
כדי להבין טוב יותר את האבחנה שאנו עושים ברפואה סינית למחלות ומצבים המערבים כאב (ולא משנה היכן בגוף), יש לזכור משפט בסיסי פשוט:
"היכן שיש כאב יש סטגנציה (תקיעות) - היכן שיש סטגנציה (תקיעות) יש כאב"
וכפועל יוצא מכך, כשיש כאב אני רוצה לבדוק היכן התקיעות שגורמת לכך ולדאוג להניע. לעיתים התקיעות הזו נוצרת דווקא על רקע מחסור באנרגיה (צ'י) או נוזלים (דם בד"כ) ואז אסטרטגיית הטיפול שלי תהיה דווקא חיזוק בעיקר עם מעט הנעה. כך שעבורי כמטפלת ברפואה סינית, חשוב מאוד לאבחן אם מקור התקיעות שנוצר באנדומטריוזיס, מקורו בעודף או חוסר. זו האבחנה המבדלת הבסיסית ביותר שאני עושה בכל מצב רפואי ולא רק באנדומטריוזיס.
ככלל, הגורמים לאנדומטריוזיס (בדרך כלל) הם תקיעות של צ'י (אנרגיה) או תקיעות של דם. התוצאה תהיה כאב בכל מקרה. בתקיעות דם הכאב עז, חד ונקודתי יותר, בעוד שבתקיעות צ'י (מכיון שמדובר באנרגיה ולא בחומר) הכאב, יחסית, יותר קל ומעומעם יותר. מטופלת עם תקיעות של דם תוכל להצביע לי על נקודה מסוימת מאוד בבטן ולדווח ששם מקור הכאב שלה. גם רמת הכאבים גבוהה הרבה יותר מאשר בתקיעות של אנרגיה/צ'י.
כפי שכבר הזכרתי גם מחסור באנרגיה או דם יכול לגרום לאותה תקיעות אותה אנו מאבחנים באנדומטריוזיס. ומה המנגנון המוביל לכך? אם אין אנרגיה בגוף אין מה שיניע את הדם, ועל כן הוא עלול להיתקע. אומנם התוצאה הסופית היא אותה תוצאה (תקיעות של דם), אבל הסיבה היא אחרת לגמרי ועל כן גם הטיפול יהיה שונה. באופן כללי, ברפואה סינית אנחנו שואפים להבין למה. למה דווקא אצל אישה אחת קרה דבר אחד ואילו אצל אישה אחרת, עם אותה פתולוגיה בדיוק, לכאורה, קרה דבר אחר לגמרי. לכל אישה יש להתייחס באופן אישי וספציפי על מנת להגיע לתוצאות מקסימליות, וזה לא משנה מה המחלה ממנה היא סובלת. זה בעצם ההבדל המהותי ביותר בין הרפואה המערבית המודרנית של ימינו, לבין הרפואה המשלימה.
הטיפול ברפואה סינית:
הטיפול באנדומטריוזיס מתחלק לשלושה חלקים. חשוב להדגיש כי אין חלק שחשוב יותר מהאחרים ואין חלק שכדאי או בכלל אפשר לוותר עליו. זוהי רפואה משולבת ועל כן, הטיפול משולב.
החלק הראשון (לא על פי סדר חשיבות כאמור) הוא שינוי תזונתי. הוכח כי יש קשר בין תזונה לשיפור רמת הכאבים באנדומטריוזיס. התזונה לא חייבת להיות מבוססת על הפילוסופיה סינית, אם כי רצוי מאוד שכן, משום שאז היא תהיה מסונכרנת ובתיאום עם הרעיון הטיפולי השלם.
החלק השני, דיקור סיני. את הדיקור אני מתאימה על פי האבחנה, כמובן. כלומר, אם הגעתי למסקנה שלאישה שמולי יש תקיעות דם על רקע של חסר דם וחסר צ'י/אנרגיה, הדיקור יהיה מניע דם וגם מחזק צ'י ודם. גם הטיפול במגע יותאם לכך. אתמקד, אם ברפלקוסולגיה דרך כפות הרגליים ואם בטווינא או שיאצו על ידי מגע באזור הבטן עצמה, בהנעה של האנרגיה באזור הבטן, פיזור מהבטן לכיוון הרגליים על מנת לשחרר עומסים ותקיעויות, וחיזוק האנרגיה או הדם, במידת הצורך.
והחלק האחרון, טיפול בצמחי מרפא סיניים. לא אוכל להדגיש מספיק, כמה טיפול בצמחים הוא חשוב בכלל ובבעיות גניקולוגיות בפרט. הטיפול בדיקור לרוב מתקיים פעם עד פעמיים בשבוע ועל כן הצמחים נותנים מענה לכל שאר הימים. הצמחים עובדים בצורה פנימית, נספגים דרך מערכת העיכול (ולעיתים דרך העור, אם ניתנים במריחה חיצונית לבעיות עור שונות) והם עוצמתיים מאוד. טעמם אינו טעים, כמו כל תרופה, אך התוצאות שניתן להגיע דרך צמחים הן טובות לאין שיעור מהתוצאות אליהן אגיע רק על ידי דיקור.
לסיכום, אנדומטריוזיס היא מחלה קשה שלצערנו, הולכת והופכת לשכיחה יותר ויותר. למרות שהמודעות (ועימה הידע) הולכים וגדלים, טרם הושגה פריצת דרך במתן מענה אפקטיבי ברפואה המערבית, כזה שאינו כרוך בהליך פולשני. אני ממליצה בחום לכל מי שמאובחנת ו/או החושדת שהיא סובלת מאנדומטריוזיס לתת הזדמנות לרפואה הסינית. יש מה לעשות ולא צריך לחיות עם הכאב לנצח.
להתייעצות נוספת תוכלו לפנות אליי גם במייל miz.merav@gmail.com
שנהיה בריאים!